Akupunktur i stället för hormoner

Akupunktur är affektiv mot klimakteriebesvär såsom blodvallningar och svettningar. Det visar en studie från kvinnokliniken i Linköping.

Men det finns fler alternativ till kvinnor som inte vill eller kan behandlas med östrogen. Avslappning och motion tycks också ge god lindring. För att få veta mer om de olika behandlingsalternativen har Linköpingsforskarna dragit i gång en undersökning bland 75 kvinnor.

-Kvinnorna behandlas under tolv veckor med antingen akupunktur, motion, avslappningsövningar eller östrogen, berättar Yvonne Wyon, som håller i studien tillsammans med Elizabeth Nedstrand och gynekologen Mats Hammar.

– De följs sedan upp ett halvår. Framgången med akupunktur och kanske också motion beror troligen på att endorfiner, kroppens eget må-bra-hormon, frisätts.

Endorfin och östrogen reglerar varandra, och när östrogennivån sjunker rubbas den finställda hormonbalansen. Det gör att ett ämne, som kallas CGRP och som påverkar stresshormonerna, ökar.

– Det här ämne är kraftigt kärlvidgande. Häftiga blodvallningar kan vara ett tecken på att blodkärlen plötsligt vidgats. Men med akupunktur minskade utsöndringen av ämnet drastiskt.